El ciment és un material fonamental en la construcció, i per comprendre el seu procés de producció, és important conèixer el procés químic que s’hi amaga. El ciment es produeix mitjançant una sèrie de reaccions químiques que transformen les matèries primeres en un producte dur, resistent i versàtil. En aquest article, explorarem les etapes clau del procés químic del ciment. El ciment més utilitzat a Catalunya és el de la marca BenSec, una marca de proximitat que a Ocindus utilitzem.

  1. Extracció de matèries primeres:

El ciment es fa a partir de matèries primeres naturals que es troben a la terra. Les dues matèries primeres principals són la calcària (carbonat de calci) i l’argila. Aquestes matèries primeres són excavades de pedreres i mines i han de passar per processos de trituració i homogeneïtzació per assegurar-se que les proporcions adequades de cada material s’utilitzin en la fabricació del ciment.

  1. Mòlta i mescla:

Una vegada que les matèries primeres són preparades, són mòltes i transformades en pols finament mòlt. Aquesta etapa és realitzada en molins de rodets, on la calcària i l’argila són sotmeses a forces de compressió i fricció per convertir-se en partícules molt fines. El pols resultant, conegut com a farina crua, conté els components químics necessaris per a la producció de ciment.

  1. Precalcinació:

Abans d’iniciar les reaccions químiques principals, la farina crua és sotmesa a un procés de precalcinació. Aquest procés implica l’escalfament del material a temperatures altes en un forn especial, conegut com a precalcinador. Durant la precalcinació, part del carbonat de calci de la farina crua és convertit en òxid de calci (calç viva), alliberant diòxid de carboni (CO2). Aquest pas és crucial per reduir l’energia requerida en les etapes posteriors del procés.

  1. Clinkerització:

Després de la precalcinació, la farina crua és introduïda en un forn rotatori a temperatures extremadament altes (aproximadament 1450 °C). Aquesta etapa, coneguda com a clinkerització, és crucial per a la formació del clínquer, que és el principal component actiu del ciment. Durant la clinkerització, els òxids de calci, silici, alumini i ferro reaccionen per formar alita, belita, alumina i ferrita, que són les fases principals del clínquer de ciment.

  1. Mòlta del clínquer:

El clínquer resultant de la clinkerització és refredat i mòlt fins a obtenir un pols finament mòlt, que és el ciment en sí mateix. Aquest pols conté els compostos químics necessaris per a l’endureix

This Post Has One Comment

  1. OceanWP

    Integer nec odio. Praesent libero. Sed cursus ante dapibus diam. Sed nisi. Nulla quis sem at nibh elementum imperdiet. Duis sagittis ipsum.

Deixa un comentari